Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni ter ne vsebujejo nobenih podatkov, s katerimi bi lahko ugotovili vašo identiteto.

Zakaj so piškotki potrebni

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev, kot uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče meriti obiskanosti spletnih strani.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali shranijo le, če se tem strinjate. V nadaljevanju so napisana tudi navodila, kako lahko posamezne piškotke odstranite s tem, da kliknete na povezavo brskalnika, ki ga uporabljate.

V primeru, da imate že shranjene piškotke, bodo po zavrnitvi ti piškotki ostali, vendar se ne bodo shranjevali novi. Po preteku časa veljavnosti piškotka bodo le-ti tudi odstranjeni.

Piškotke na naši spletni strani lahko glede na njihovo funkcijo in namen razdelimo v dve kategoriji: bistveni piškotki in piškotki za namene trženja.

Bistveni piškotki

Bistveni piškotki so potrebni, da lahko krmarite na spletnem mestu in uporabljate njegove funkcije. Brez teh piškotkov funkcionalnosti ni mogoče zagotoviti, na primer da so dejanja, izvedena med obiskom (npr. vnos besedila), ohranjena, tudi ko krmarite med posameznimi stranmi spletnega mesta.

Ime piškotka Opis piškotka in njegov namen Trajanje Izvor
cookie-banner-seen Namenjen hranjenju uporabnikove privolitve o uporabi piškotkov. 7 dni Lastnik spletnega mesta

 

Piškotki za namene trženja

Piškotki za namene trženja se uporabljajo za pridobivanje oglasov, ki so pomembni za določene uporabnike in prilagojeni njihovim interesom. Uporabljajo se tudi za omejitev pogostosti pojavljanja oglasa in merjenje učinkovitosti oglaševalskih akcij. Registrirajo, ali ste obiskali spletno mesto ali ne. Te informacije se lahko posredujejo tretjim osebam, na primer oglaševalcem. Piškotki za izboljšanje stika s ciljno skupino in oglaševanje so pogosto povezani s funkcijami strani tretjih oseb.

Naš partner je Google, LLC, Mountain View, Kalifornija, ZDA.

Dodatne informacije o Googlovih piškotkih za oglaševanje najdete na povezavi. Če želite izbrati ali spremeniti svojo izbiro prilagojenih Googlovih oglasov, sledite navodilom upravljavca nastavitev Google Ads.

Ime piškotka Opis piškotka in njegov namen Trajanje Izvor
_ga Piškotek, potreben za delovanje Google analitike 2 leti Google Analytics
 _ga_* Piškotek, potreben za delovanje Google analitike 2 leti Google Analytics

Onemogočanje piškotkov z nastavitvijo brskalnika

Večina brskalnikov ima že samodejno nastavljeno samodejno sprejemanje piškotkov. Seveda že večina brskalnikov omogoča, da si lahko uporabnik sam nastavi način shranjevanja piškotkov. S tem, ko onemogočite piškotke, spletna stran ne bo delovala pravilno oziroma bodo njene funkcionalnosti onemogočene.

Navodila za omogočanje nastavitev lahko najdete tukaj:

Onemogočanje Google Analytics piškotkov

Za preprečitev nalaganja piškotkov Google Analytics si lahko prenesete dodatek za brskalnik: Vtičnik za preprečevanje nalaganja Google Analytics piškotkov

Pravice iz naslova obdelave in varstva osebnih podatkov

Vse informacije v zvezi z vašimi pravicami, pravnimi podlagami, nameni in roki hrambe osebnih podatkov ter načinom obdelave osebnih podatkov, si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.